Sunday, December 31, 2017

Cayman Brac

Omdat twee weken op één eiland wat teveel is, gaan we ook nog een weekje naar Cayman Brac, niet het kleinste van de drie Cayman Islands (dat is Little Cayman), maar wel het meest oostelijke eilandje.
We vliegen er naartoe met Cayman Airlines en we maken op de heenweg zelfs een tussenstop op Little Cayman. Dat is dus opstijgen naar zo een 2000 meter en dan alweer dalen om na een half uurtje op Little Cayman te landen. Wat luchtvracht uitladen (goed in de gaten houden of je je eigen koffer niet ziet), een passagiers erbij en door naar Cayman Brac. Dat is nog geen 7 minuten verder en we halen net de 1000 ft. We vlogen met een De Havilland 6 twin otter turboprop, van de 20 zitplaatsen is ongeveer de helft in gebruik, dus we hoeven niet lang te wachten op onze koffers en omdat het een binnenlandse vlucht is, zijn de douane formaliteiten nul.

















We worden opgewacht door iemand van het autoverhuurbedrijf en die rijdt voor ons uit naar onze cottage voor de komende week. Deze week rijden we in een Toyota FunCargo (in Europa heet het dan de Verso) en nu zit het stuur wel rechts, maar is de km-teller nu echt een km-teller en ook de snelheid staat nu in km/u. Wat na een paar minuten al direct opvalt: zo goed als geen verkeer (alleen die auto voor ons) en ook geen enkele roundabout en dat op een Engels eiland. Op de bumper zit een grappig staafje zodat je goed kunt zien waar de neus begint. Omdat het staafje in de lichtbundel van de koplamp staat, wordt deze ook nog verlicht.


Bij onze cottage hoort een niet-public stukje strand, met luxe stoelen, hangmatten, gazebo's etc. Verder is er geen zand en lijkt de zee aan de noordkant wat te wild om hier het water in te gaan, al is er een korte pier zodat je de ergste rotsen over kunt slaan. De kano zal de komende week, zeker door ons ook wel niet gebruikt gaan worden.
















We zitten ongeveer op het midden van het eiland en op ongeveer 10 km van het vliegveld vandaan en aan de andere kant is het ook nog 10 km tot aan de vuurtoren. Brac is het gaelic voor klif en het eiland heeft een aparte vorm. Het is een lang gerekte klif van bijna 50 meter hoog over ongeveer de volledige 20 km van het eiland. Een klif met steile zijkanten, beetje als een blokgolf (voor de lezers met enige natuurkundige kennis en kijk anders hieronder).


Verder is er bijna geen strand en het mooiste stukje is eigendom van het Beach resort (wel een toepasselijke naam). De grootste bezienswaardigheid is de vuurtoren en dat wil heel wat zeggen.















Omdat er dus bijna geen stranden zijn, zijn er in de rotsen gaten gehakt, zodat er min of meer een zwembad ontstaat. Als er dan ook nog een trap bij plaatst om er weer uit te komen, is het een prima plekje om een plonsje te doen of om een rondje te snorkelen.
















Als het weer wat onstuimiger is, dan is het minder geschikt om te gaan zwemmen.


Verder is het goed te merken dat kerstmis er weer aankomt (ik schrijf deze blog na de vakantie) en hier wordt flink uitgepakt om de tuintjes wat op te leuken. Het valt niet mee om hier mooie foto's van te maken, maar er zijn er een paar gelukt.









De prijzen op dit eiland zijn een stuk lager dan op Grand Cayman, hier eten we al voor ongeveer 10 euro per persoon en een biertje is hier de helft goedkoper. En in de supermarkt is ook een mogelijkheid om een warme hap eten mee te nemen of ter plekke op te eten. In de restaurants zie je ook nog de Engelse invloed: het restaurant mag geen bier verkopen, maar je mag gerust een biertje gaan halen in de kroeg ernaast. Of de barvrouw komt aan je tafeltje je bestelling opnemen. Dit hebben we ook al eerder op Tobago meegemaakt.
Het aantal restaurants is hier wat kleiner dan op Grand Cayman en noodgedwongen moesten we daarom vaker dan één keer naar hetzelfde restaurant.
Star Island. Helaas alleen link naar facebook pagina. Open van 7.00 tot 22.00. Prima eten voor normale prijs. Snelle service en zeker niet alleen voor de toeristen. De laatste lunch op dit eiland kostte ons 9 CI's.
Captain's table. Dinsdagavond tacos avond. Gelukkig alleen op dinsdag, want dit was een grote teleurstelling.
Pat's kitchen. Beetje vergelijkbaar met Star Island, maar net ietsjes minder, vandaar dat onze voorkeur bij Star lag.
Coral Isle. Op een 'whiteboard' op de parkeerplaats kun je al zien wat er vandaag op het men staat. Zeer eenvoudig ingericht, airco wordt op verzoek uitgezet en het eten is prima. Soms staat er zelfs 'Stewed turtle' op.
Asian kitchen. Het was een beetje onduidelijk of dit restaurant wel open was en het zag er ook niet erg uitnodigend uit, maar eten was goed en daar gaat het om.
En na een weekje gaan we weer richting Grand Cayman. Nu met een Saab 340 (Saab maakt ook vliegtuigen) en zonder tussenstop zijn we in 40 minuten weer op Grand Cayman. De taxichauffeuse 'Brown sugar' brengt ons naar ons hotelletje waar we nog een nachtje goed kunnen uitrusten en dan weer terug naar Nederland!

No comments: