Sunday, January 16, 2011

St.Barth

We zijn dus op St.Barth, een stukje Frankrijk in het Caribisch gebied. Omdat de meeste mensen hier hun roots in frankrijk hebben, is de voertaal Frans, maar de meeste mensen spreken ook een aardig woordje engels, je moet het de toeristen natuurlijk een beetje naar hun zin maken.
We zitten in een aardig appartement bovenop de heuvels bij St.Jean aan de noordkant van het eiland. Een keukentje met inductiekookplaat (natuurlijk niet gebruikt!), een L-vormige woonkamer, ruime slaapkamer en badkamer. Het enige dat ontbreekt is eigenlijk een balkon, maar met alle schuifpuien open, heb je ook al snel het gevoel dat je buiten zit. Toen we aankwamen was het erg warm binnen, maar met de zonneschermen naar beneden, lukt het ons aardig de warmte buiten te houden. De airco, die 's nacht fluisterzacht haar/zijn werk doet, is wel zeer welkom.
We zitten dus bovenop de heuvel en de klim is echt iets voor de 1e versnelling van onze Suzuki Jimny. En omdat de betonnen wegen zeer brokkelig zijn en af en toe zelfs nat, is de 4-wiel-aandrijving erg prettig. Normaal is de klim waarschijnlijk zo goed als uitgestorven, maar omdat de weg verderop naar Lorient afgesloten is, moet al het verkeer hier langs.
Het dorp St.Jean herbergt een aantal restaurants en gelukkig ook een broodjeszaak die van 8 tot 8 open is. Een uitstekend plekje om af en toe te lunchen of het ontbijt voor de volgende ochtend al in te slaan. Voor de andere boodschappen rijden we naar de grote supermarkt, tegenover het vliegveld.
Waar Anguilla eigenlijk geen echte hoofdstad heeft, is hier de echte hoofdstad Gustavia, vernoemd naar een Zweedse koning van een paar jaar geleden. Een echte hoofdstad, inclusief de files tijdens spitsuur. Een aantal agenten probeert dan het verkeer nog een beetje in beweging te houden, maar echt lukken doet dat niet. Gelukkig hadden wij de auto toen al geparkeerd en liepen we ontspannen rond in de straatjes van Gustavia. De hoofdstad, dus voldoende restaurants en winkels. Veel van de bekende grote modemerken in de wereld zijn hier aanwezig. Misschien krijgen ze veel klandizie van de zeewaardige jachtjes die hier gebroederlijk naast elkaar voor anker liggen.


De winkels zijn opvallend kindvriendelijk:


Wat me nog opvalt in de haven van Gustavia is dat er best veel stroming en golven in de haven zijn, de bootjes liggen nerveus aan hun afmeerlijnen te trekken. En ondanks dat het rustig weer is, stromen af en toe de golven de kade op. Dus je moet altijd een beetje opletten als je hier langs de kades slentert.

1 comment:

Renesmurf said...

Geen vuiltje aan de lucht dus, lekker genieten!
Een lekkere vakantieplek.