Sunday, July 25, 2010

Friuli. Dag 17. Op weg naar huis 2. Amsterdam.

Zo dan zit de vakantie er nu echt op. Na nog een dagje luieren in Bolzano is het tijd om naar Amsterdam te rijden. Bolzano is echt een prima plekje om nog even te genieten van de vakantie. Een mooie stad, autovrij wandelgebied in het centrum, een mooi plein met veel terrasjes waar de aperitiefjes en de ijscoupes prima smaken en waar altijd nog wel een leuke fontein is te vinden.




















In ons laatste hotel tijdens deze vakantie (Hotel Regina) kunnen we mooi op tijd ontbijten en omdat de auto recht tegenover het hotel geparkeerd staat, kost het weinig tijd om op weg te gaan. Alleen heeft de auto meer dan een dag in de schaduw van een boom gestaan en er is geen plekje op de auto te vinden dat niet plakt. Nadat de ruitenwissers de voor- en achterruit weer enigszins doorzichtig hebben gemaakt, gaan we op weg. Binnen een paar minuten rijden we al op de snelweg richting de Brenner. Dat schiet lekker op. Ook de Brenner is op deze rustige zondagochtend zo stil dat we alleen maar even stil staan bij het betalen van de tol. Maar met de creditkaart gaat dat heel snel, er wordt vast niet gekeken of je creditkaart wel klopt.
En dan begint, zo ongeveer direct na de Oostenrijkse grens, de ellende. Het lijkt wel of heel Oostenrijk onder de douche gaat. Het regent stevig door, de maximum snelheid is nog maar 100 km/h en soms halen we die snelheid niet eens. Het grote voordeel is wel dat de auto weer helemaal schoongespoeld wordt, en dat is ook wat waard.
Bij de Duitse grens is het plotseling weer droog en we schieten redelijk op. Op zondag staan bijna alle vrachtauto's stil op de parkeerplaatsen en op de autobahn kun je dan lekker doorrijden. Alhoewel, daar rijden natuurlijk nog wel caravans rond en sommige automobilisten lijken zo ongeveer in slaap gevallen te zijn. Misschien moeten ze de caravans ook maar een rijverbod op de zondag geven.
Maar dan in de buurt van Wurzberg is het gedaan met de snelheid. Er wordt hier flink gewerkt aan de weg en dat betekent dat we kilometers lang met een sukkelgangetje voort bewegen. Daarna is er eindelijk weer ruimte en op de 4 rijstroken richting Frankfurt rijden we een tijdje dik 150 km/u om zo nog wat verloren tijd in te halen. Echt veel tijd haal je op deze manier ook weer niet in en omdat er na Frankfurt niet veel meer gebeurt rijden we rond 20.30 Amsterdam in. We hebben 1111 km in 12,5 uur gereden.
Tijdens deze vakantie in Friuli heeft onze Yaris 3650 km afgelegd en met een gemiddelde gebruik van 1:17,5 (5,7 l per 100 km) is dat zeker niet slecht. Nu nog een dagje uitrusten en dan aan de volgende vakantie gaan denken.

No comments: