Sunday, November 11, 2012

Toscana

Zo nog een weekje vakantie en dit keer dus Toscana. We zitten, voor mijn gevoel, ongeveer precies in het midden van de Toscana en wel in een gehucht in de buurt van Colle di Val d'Elsa, bij een prima agriturismo Mensanello.
De route naar dit gehucht was wel weer een bijzondere. Van Tremezzo over de smalle bochtige wegen langs het Comomeer naar Como, dan een stukje tolweg richting Milaan en bij Milaan linksaf richting Bologna. Voor mijn gevoel is de snelweg Milaan - Bologna kaarsrecht over een lengte van bijna 200 km, een beetje slaapverwekkend dus. Bij Bologna dan rechtsaf de Apennijnen in en daar wordt het rijden weer wat afwisselender. Even voorbij Firenze kiezen we de snelweg richting Siena. Dit moet echt het slechtste stukje snelweg in Italie zijn. De maximum snelheid is 90 km/h, maar zelfs dat is af en toe nog te snel voor de schokbrekers van onze Yaris. Maar gelukkig hoeven wij er maar 50 km gebruik van te maken.
De eerste avond is het restaurant van de agriturismo dicht, dus we moeten wel op zoek naar wat te eten. We gaan eten in Casole d'Elsa, erg lekker, maar toch wel jammer dat je dan niet alle wijntjes kunt proeven. De andere avonden is het restaurant van de agriturismo wel open. Dus genieten we van de standaard antipasti. Daarna een lekker bordje pasta, gevolgd door een heerlijk stukje vlees en een toetje. Natuurlijk ontbreekt de, huisgemaakte, wijn niet om alles weg te spoelen. Echt de hoeveelheden zijn enorm en dat alles voor 50 euri voor ons tweetjes! Op een avond is de eigenaar bij ons aan tafel geschoven, samen met zijn enorme hond. Die avond 'moesten' we ook nog verschillende varianten van de pasta proberen. Die avond heb ik geen toetje meer durven bestellen. Maar we klagen niet hoor, bovendien hadden we lekker warme voetjes, want de Sint Bernard was bovenop onze voeten in slaap gevallen.
Natuurlijk hebben we niet alleen maar gegeten, we hebben ook nog wat van Toscana gezien. Net zoals vele andere toeristen. Op maandag zijn we naar San Gimignano geweest en zelfs op maandag was het er druk, dus dan valt het niet mee om een foto te maken zonder dat er iemand opstaat. Zelfs bovenop één van de vele torens staat nog iemand.


Het noordelijke deel van de Toscana is het bekende Chianti gebied. We maken een leuk rondje om te kijken waar die beroemde wijn nu toch eigenlijk vandaan komt.
Verder ontbreken natuurlijk ook niet op ons lijstje Volterra, Poggibonsi, San Galgano en Arezzo. In San Galgano is de trekpleister de Abbazia. De abdij. Nu zijn er natuurlijk wel meer abdijen in Italië, maar deze is bijzonder, want ze zijn vergeten er een dak op te plaatsen. Dat levert wel weer leuke foto's op.

Zo zijn we toch weer aan het eind van de vakantie gekomen. Morgen gaan we richting Livorno om daar met de autoslaaptrein verder te reizen. Ik ben erg benieuwd of de autoslaaptrein ons zal bevallen, maar daarover meer in het volgende stukje.

No comments: