Monday, March 07, 2011

Rondje Almere


Na in de afgelopen jaren allerlei (rondje Amsterdam, Vlieland, Texel, Budel en Midden Zeeland) leuke vliegtochtjes te hebben gemaakt, viel 2010 wat dat betreft een beetje tegen. Geen enkele keer het luchtruim in een Cessna opgezocht. Wel twee keer een vlucht gepland, maar beide keren werkte het weer niet mee. En als ik heel eerlijk ben, het weer werkte bij de tocht van vandaag ook al niet mee. Met een zicht van nog geen vijf km, was dit tochtje voor wat betreft de foto's eigenlijk al mislukt voordat we vertrokken waren.
Mislukt voor de foto's misschien, maar zeker niet voor het vliegen. Een rustig, stabiel windje uit het noord-oosten, ideaal voor Lelystad airport, namelijk bijna evenwijdig aan de start- en landingsbaan, lage temperatuur (dit was de eerste keer dat de kachel aan moest) en mede daardoor een vlucht zonder ook maar enige turbulentie.
Ons doel was om wat huizen van collega's en familie in Lelystad en Almere op de gevoelige plaat vast te leggen en door het slechte zicht viel dat helemaal niet mee. Ook het navigeren was best lastig omdat je maar een klein stukje van de aarde onder ons goed kon waarnemen. Gelukkig hebben we tegenwoordig aardige technisch hulpmiddelen om achteraf nog eens te bekijken waar we precies gevlogen hebben.


Achteraf bleek dat we in Lelystad ongeveer recht over het huis van mijn zus waren gevlogen en dat is ongeveer de enige plek in het vliegtuig waar je geen foto's van kunt maken.
Omdat onze piloot Hans Almere kent als zijn boekzak, ging het boven Almere een stuk beter met de navigatie en op het kaartje zijn mooi de rondjes te zien die wij (=Hans) om de objecten heen heeft gevlogen en dat leverde een paar mooie plaatjes op.



Nadat we de rondjes boven Almere gedaan hadden, zetten we koers richting Lelystad Airport. Alhoewel 'richting Lelystad' klopt niet helemaal want eigenlijk volgen we het randmeer richting Harderwijk om vandaaruit naar het beginpunt van het circuit van Lelystad Airport te gaan. Als je op het routekaartje kijkt, kun je zien hoe onze piloot strak over de wegen onder ons in de polder vliegt. Het lijkt wel alsof we op de weg rijden.
De landing gaat weer prima, Hans houdt onze voorgangers goed in de gaten en 'extents' een stukje 'downwind' om veilig te kunnen landen. Van de landing is een filmpje gemaakt en dat staat op de blog van Hans. En alle redelijk gelukte foto's staan op picasa.
We hebben in ieder geval weer een leuk uurtje in de lucht beleefd, volgende keer graag wel wat meer zicht.

3 comments:

Theo said...

Kotsmisselijk zeker?

Hans said...

Was zeker leuke tocht! Volgende keer het huis van je zus..

Rudi Boer said...

Nee hoor Theo, helemaal niet. Ga je de volgende keer ook mee?