Sunday, July 11, 2010

Friuli. Dag 12. Triest

Vandaag gaan we richting Triëst, slechts 100 km vanaf Feadis dus we hebben alle tijd om rustig aan te doen en de toeristische route te nemen. Onderweg stoppen we nog even in Gorizia, een plaats op de grens met Slovenië, maar die tussenstop was op deze ochtend nauwelijks de moeite.
We rijden dus door richting Triëst en al snel zien we in de verte de Golf van Triëst opdoemen, een mooi moment om even een stop in te lassen. En zo zoeken we in Duino een plaatsje voor de auto op een piep kleine parkeerplaats en wandelen we door het dorp op zoek naar een terrasje.
Als we na een uurtje weer terugkomen bij de parkeerplaats, is daar net een internationaal autoongeluk gebeurt. Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurt is, maar ik denk dat een Oostenrijkse auto de parkeerplaats in wilde, daar toen moest wachten omdat een Sloveense auto de parkeerplaats wilde verlaten. Een Italiaanse auto zag dat niet optijd en knalde op de Oostenrijkse auto die ook weer de Sloveense auto kraakte. Veel schade en veel bloed, dus het is wachten op de amblance en de politie. Het gevolg is wel dat twee auto's weggesleept moeten worden en dat de uitgang van de parkeerplaats voorlopig geblokkeerd is, dus wandelen we maar weer verder om nog een blik op de Golf van Triëst te werpen. Pas na een uur is de weg weer vrij en rijden we door naar Triëst.
Even ten noorden van Triëst zien we het Kasteel van Miramare liggen. Het kasteel is gebouwd in opdracht van Maximiliaan van Habsburg en is nu ingericht als museum. Omdat we toch in de buurt zijn, gaan we er een kijkje nemen. Dit kasteel staat niet boven op een berg, maar op een prachtige plaats aan de zee. Het levert in ieder geval mooie plaatjes op.

En zo vlak aan zee, kom je hier ook weer wat meeuwen tegen.
















Het kasteel heeft zelf ook een strandje en een klein haventje, maar aan de andere kant van de rotspunt is een wat grotere jachthaven met ook wat grotere scherpen.
















Maar we moeten hier niet te lang blijven rondhangen, anders is het donker voordat we in Triëst zijn. Dus rijden we door naar ons hotelletje in Triëst. Nadat Eva ons op een wat vreemde manier door de stad stuurt, vinden we toch ons hotel. Ons hotel staat aan weliswaar een smal straatje, maar dat blijkt later ongeveer de drukste straat van Triëst te zijn! Vlakbij het hotel is een smal pleintje waar we even de auto kunnen parkeren en onze spullen uit kunnen laden. De inmiddels ingeslagen flessen wijn mogen in de wijnkelder van het hotel worden opgeslagen. Als de sommelier er maar vanaf blijft!
Na het inchecken moeten we de auto ergens te zien parkeren. Op de webzijde van het hotel staat dat er een garage is voor de gasten, maar daar weet men hier niets van, maar er is wel voldoende parkeerplaats bij de haven. Bij de haven aangekomen is de parkeerplaats inderdaad groot, maar er zijn deze week festiviteiten gepland zodat de helft van de parkeerplaatsen niet gebruikt kan worden. Ook moet er met contant geld worden betaald en alhoewel het, voor Amsterdamse begrippen, niet eens zo duur is, gaat dat voor een hele week om heel wat muntjes. Gelukkig is onze vriendin Chiara goed bekend met de captain van de jachthaven hier en daar mogen we de rest van de week gratis onze Yaris parkeren.
En als je dan toch bij de haven bent kun je er ook wel wat foto's maken.




Zo de auto geparkeerd, nu kunnen we Triest gaan bekijken. Er zijn veel mooie steden in Italië, maar Triëst heeft wel iets extra's. Triëst ligt aan het water. Door de jachten, vissersboten, vrachtschepen en olietankers is altijd wel iets te zien en is het uitzicht over zee elke keer weer anders. De mooiste plek van Triëst is ongetwijfeld het Piazza dell'unita d'Italia.


Het is zelfs gelukt om in het donker van één van de gebouwen een redelijke foto te nemen.


Maar ook als je naar boven klimt, kun je op verschillende plaatsen heel mooi over de stad heen kijken en altijd is daar dan weer de zee.
Ja hier kunnen we het nog wel een paar dagen uithouden.

2 comments:

Theo said...

Dat ziet er mooi uit. Zet ik op mijn lijstje er ook nog maar ff bij. De boot hoeft iig niet mee, dat zie ik wel ;-)

Rudi Boer said...

Nee, bootje hoeft niet mee. Die liggen daar al!