Friday, June 25, 2010

Friuli. Dag 8. Cividale.

Ik vond Udine eigenlijk een beetje tegenvallen, wel een mooie stad maar er was voor mij niets waarvoor ik nog een keertje terug zou willen. Vandaag een andere stad: Cividale. Eigenlijk voluit Cividale del Friuli want er zijn meer Cividales (een andere in de buurt van Modena en nog eentje bij Parma) in Italie. Ook nu hoeven we maar een half uurtje te rijden en ook nu beginnen we natuurlijk met een lekker kopje cappuccino op een terrasje.

Na dit kopje 'koffie' wandelen we verder door Cividale. Bij het VVV halen we een plattegrondje en je kunt hier een half uur gratis internetten, dus even een mooi moment om de emails te lezen en om te kijken hoe koud het in Nederland is.
Her en der staan wat gebouwen die de aandacht trekken.


Ergens in een achteraf straat staat een middeleeuws pandje.




















Onderweg naar de Tempetto Longobardo kunnen we nog wat mooie foto's maken.















De Tempietto Longobardo is een tempeltje van nu al meer dan 1000 jaar oud. In Italië is het elke keer weer wennen dat de meeste winkels en bezienswaardigheden tussen de middag dichtgaan. En ook nu weer zijn we maar net op tijd voordat de deuren voor twee uur dichtgaan. De tempel is een oase van rust, alhoewel het buiten de tempel ook niet echt druk is. De prachtige binnentuin wordt gevuld door klassieke muziek die goed bij de sfeer past. Het is wel even zoeken naar de boxjes waar de muziek uit komt, maar uiteindelijk toch gevonden.















Cividale wordt door de rivier de Natisone in tweeën gedeeld. En waar een rivier is, is meestal ook een brug. Op de foto hieronder is net een stukje van de Duivelsbrug te zien. Geen idee overigens waarom dit de duivelsbrug heet.













En af en toe zie je weer dat je in Italië rondloopt. Ook hier worden de auto zeer efficient geparkeerd. Daar kunnen de meeste Amsterdamse chauffeurs nog wat van leren!

2 comments:

Theo said...

Dit stadje is wel een aanrader dan?

Lekker fris hier!

Rudi Boer said...

Zeker wel de moeite waard. We zijn er ook twee keer geweest, maar 1 verhaaltje vond ik wel genoeg.