Tuesday, July 30, 2013

La Morra (Piemonte)

We zijn dus terechtgekomen in La Morra, een verademing in vergelijking met het Gardameer. Het lijkt wel of wij de enige toeristen hier zijn. We zijn hier in 2008 ook al eens geweest en een aantal verhaaltjes van toen, zou ik zo weer kunnen plaatsen, maar misschien is een linkje wel voldoende?
Dat bord met de coördinaten is dus niet veranderd, hooguit wat minder goed leesbaar, maar verderop in het dorp is nog een winkel die voor het gemak maar gewoon de coördinaten heeft gekopiëerd en deze ook nog aan de gevel heeft gehangen. De tekst op de webzijde is inmiddels aangepast, de volgende keer maar kijken of het bord vernieuwd is.


Wat kun je hier in Piemonte eigenlijk doen. Eigenlijk niet zo heel veel. Er zijn niet echte toeristische trekpleisters te vinden en dat verklaart misschien wel de afwezigheid van de toeristen. Verspreid over het hele gebied liggen overal kleine dorpjes die de moeite waard zijn om te vereren met een kort bezoekje. En zo trekken we elke ochtend maar een kant op en waar we een dorpje tegenkomen, zoeken we een parkeerplekje voor de auto en wandelen we op ons gemak door zo een dorpje. Als de tijd daar is, zoeken we nog een plekje voor een extra cappuccino en voor de lunch lukt het meestal ook wel om iets te vinden. Kortom een uitermate relaxt weekje hier in Piemonte.
En welke dorpjes hebben we allemaal vereerd met een bezoekje: Pozzo, Gancia, Garbeletto, Uccelaccio, Castiglione Falletto, Monforte d'Alba, Roddino, Dogliani, Fossato, Cuneo, Cherasco, Mondovi, Vergne, Barolo, Alba, Asti en Boves. Stuk voor stuk allemaal wereldweid welbekende dorpjes, toch? En overal kun je wel wat leuke kerkjes of kasteeltjes bekijken.
















Soms voorzien van een moderne klimwand.
 

 
 
 

 

Omdat bijna elk dorp wel bovenop een heuvel is gebouwd, heb je vanuit elk dorp weer zicht op een aantal van de dorpjes waar je dan net bent geweest. En zo zijn de vergezichten in Piemonte toch eigenlijk wel bedoeld om gefotografeerd te worden.



Als er tenminste geen kerk in de weg staat die al het uitzicht belemmert.



Maar de Piemonte is eigenlijk ook bekend vanwege het eten en drinken. Alba is het centrum van de Slow Food beweging, elke 2 jaar is er het kaas-festival in Bra en dan is er natuurlijk nog de wijn. De bekendste wijn uit deze streek is de Barolo en er is zelfs een Barolo-museum. Dat is trouwens niet echt de moeite waard om te bezoeken, tenzij het heel hard regent.
Gelukkig kennen we een wijnboer die ook Barolo maakt en toevallig is het vandaag de Cantina aperta dag. Bijna alle wijnboeren houden vandaag open huis, je kunt er langs gaan om de kijken hoe wijn gemaakt wordt, je kunt de wijn proeven (meestal samen met wat lekkere hapjes) en je kunt de wijn natuurlijk kopen om mee naar huis te nemen.
Van roestvrijstalen tanks, via eikenhouten vaten tot de gevulde flessen.

 
 
 
 
Kortom wij hebben ons uitstekend vermaakt hier in Piemonte en wel komen zeker nog wel een keertje terug. Morgen weer met de autoslaaptrein vanuit Alessandria terug naar Den Bosch.
En mijn volgende stukje zal gaan over al die lekkere dingen dat we hier gegeten en gedronken hebben.

No comments: