Sunday, February 06, 2011

St.Barth. Het vliegveld.

Er is inderdaad niet zoveel te doen op St.Barth, al kan het 'op het strand liggen' al een behoorlijk inspannende bezigheid zijn. Mocht je toch wat meer willen beleven kun je naar de haven van Gustavia gaan en net zoals in elke haven is het hier overdag ook levendig genoeg om daar op je gemak naar te gaan zitten kijken. Een andere plek waar genoeg te zien valt, is het vliegveld.
De officiële naam van het vliegveld is Gustaf III Airport, St.Jean en het callsign is SBH (IATA=International Air Transport Association) of TFFJ (ICAO: International Civil Aviation Organisation). De landingsbaan ligt bijna oost-west en is ongeveer 650 meter lang, lang genoeg voor kleine vliegtuigjes, en een 747 zul je hier niet zien. Tot zover eigenlijk niets bijzonders, maar toch mag een piloot hier pas landen als hij een aparte bevoegdheid heeft gehaald. Dat dit vliegveld tot één van de gevaarlijkste in de wereld behoort, komt doordat de landingsbaan aan de ene kant begrensd wordt door de heuvels en aan de andere kant door het strand. Bovendien wordt de oostenwind door de heuveltoppen zodanig beinvloed dat de wind wel uit twee richtingen lijkt te komen. Voldoende redenen om van elke landing een interessante te maken.
Als je verschillende filmpjes op youtube bekijkt over dit vliegveld, denk je al snel dat het getruckte opnames zijn of dat het beeld vertekend wordt door de cameraopstelling. Maar nu we het met eigen ogen hebben gezien, blijken de filmpjes bijna allemaal echt te zijn.
Ik heb zelf ook een paar filmpjes gemaakt, zie de links aan de rechterkant, van een aantal andere heb ik hier de link:

Als je op het strand ligt, blijf vooral liggen en sta niet op!
http://www.youtube.com/watch?v=pVT08TIEVn0&feature=fvw

Na de heuvels is het best een stijle daling en nu maar hopen dat er geen vrachtauto van rechts aankomt.
http://www.youtube.com/watch?v=DqOo0Qol89o

Soms wil zo'n toestel gewoon niet landen en dan is het strand net zo effectief als de grindbak bij de Formule 1 races.
http://www.youtube.com/watch?v=-z2o0acIlm4

Het lijkt me duidelijk, als je ooit eens in de buurt bent, ga dan een kijkje nemen bij dit bijzondere vliegveld en in de tussentijd alle filmpjes op youtube bekijken.

2 comments:

Theo said...

Eng!! Ik denk dat ik er toch maar per boot naartoe ga. Of plaats je morgen ook enge filmpjes over de haven?

Rudi Boer said...

Nee, geen enge filmpjes van de haven. Daar moet je wel weer uitkijken voor de golven die de kade overspoelen.