Thursday, March 09, 2023

Afvalinzameling en ontbreken statiegeld.

Vanwege publicitaire redenen begin ik deze blog met een mooie foto. Deze wordt namelijk door facebook gebruikt om mijn post op te fleuren. 

 

Toen we de sleutel kregen van ons appartementje, kregen we daar ook een boekje van 25 bladzijden en uitleg bij over het gescheiden inzamelen van afval.


 

Er zijn vijf categorien: Plastic en metaal, papier, biologisch afbreekbaar, glas en overig. Als Amsterdammer ben ik gewend aan: papier, glas en de rest. In het boekje staat dan nog extra uitleg, want soms is het best lastig om te bepalen of zo'n papieren zak met glimmende binnenkant nu papier is of toch overig. Voor het biologisch afbreekbare spul zijn er flinterdunne plastic zakjes te koop die zelf ook afbreekbaar zijn. Dus niet te lang wachten met wegbrengen, want anders is de plastic zak al verdwenen.

Voor het wegbrengen zijn er her en der verzamelpunten in de wijk met dezelfde vijf categorien en je hebt een pasje nodig om de bak open te krijgen. 

Bovendien kwamen we erachter dat de categorie Overig alleen op donderdag open gaat, want op de andere dagen is die bak voor de luiers. Al met al complex genoeg en ik hoop maar dat dit allemaal helpt om het verzamelde afval te recyclen en/of netjes te verwerken en zo de afvalberg te verminderen.

Het zou natuurlijk nog mooier zijn om aan de bron te proberen de afvalberg te verminderen. En dan valt mij toch op dat er nog heel veel verpakking om de producten zit.

Het toch al stevige kartonnen doosje met eieren is ook nog beschermd door een extra kartonnetje. We zijn nog op zoek naar een eierenverkoper die misschien de lege doosjes wel wilt hebben.


Het plastic verzamel'netje' om de blikjes bier voelt erg stevig en dik aan.
 

Voor de wc blokjes hebben we nog geen navullingen gevonden, dus elke keer wordt de hele houder vervangen. Wel netjes met vier in één doosje verpakt.












Een glazen flesje cola heeft vaak nog een extra plastic jasje aan.


En nu we het toch over flessen hebben: statiegeld ontbreekt hier. En ik weet natuurlijk niet of wel of geen statiegeld op flessen veel zou uitmaken, maar de volgende foto's heb ik gemaakt op weg naar het strand.






Met statiegeld zou er vast wel iemand zijn die het de moeite zou vinden om de flessen te verzamelen en in te leveren, toch?

1 comment:

Hans said...

Vergt nog de nodige concentratie; inzamelen!
Statiegeld zou vast helpen.. ook op blikjes.