Saturday, October 26, 2013

Nieuwe restaurants

Nu Johannes niet meer is, moet ik maar weer eens wat meer restaurantrecensies gaan publiceren. Iemand moet het tenslotte doen, toch?
Bovendien is er op 9 november in Amsterdam daGustare en omdat dit over voornamelijk Italiaans eten en drinken gaat, gaan we maar eens wat vaker Italiaans buiten de deur eten.
Zo zijn we onlangs naar Eatmosfera geweest. In de Reguliersdwarsstraat, vlakbij de cafe's van Peter Beense en Bolle Jan. Je kunt ook bij de achterdeur naar binnen, dan moet je in de Schapensteeg zijn.
Op Iens een 8.6 voor het eten, geen webzijde, maar natuurlijk wel een FB-pagina.
We hebben vanavond geen zin in pizza, al zien de pizze die we voorbij zien komen er helemaal niet verkeerd uit. We moeten dus nog een keertje terugkomen. Dat moeten we toch al, want de porties zijn nogal groot en dus hebben we vanavond maar een klein deel van de menukaart kunnen testen. Daarmee is eigenlijk ook al het grootste nadeel van dit restaurant genoemd: de porties. Ik begin met een lekkere risotto, maar dat is dan best wel een vol bord met erg veel risotto. Na deze gang zit ik eigenlijk al vol. Misschien moet je de keuze krijgen voor een Hollandse of Italiaanse portie (met aangepaste prijs natuurlijk). We willen natuurlijk nog meer proeven en geheel in de traditie van de echte Italiaanse restaurants is het geen enkel probleem om de secondo met z'n twee├źn te delen. Gewoon netjes al verdeeld over twee borden. De secondo is een heerlijk stukje sappig varkensvlees, echt heel lekker en ik kan me niet herinneren dat ik ooit varkensvlees zo lekker op mijn bord heb gekregen.
Het eerste toetje valt een beetje tegen, gelukkig is de kok het met ons eens dat dit toetje niet echt gelukt is en als vervanging krijgen de huisgemaakte tiramisu. Anders dan anders, maar ook erg lekker.
Wij komen zeker nog een keertje terug voor de dingen die we nu nog niet geproefd hebben en de pizza bewaren we dan wel voor ons derde bezoek.

Een weekje later moeten we alweer uit eten en de keuze deze avond is op Al bacaro in de Vijzelstraat gevallen. Net op tijd zien we dat er een flinke regenbui aankomt en we fietsen snel naar de Vijzelstraat. En gelukkig duurt ons eten langer dan de bui en op de terugweg is het dus weer droog. We hebben ons dus helemaal niet gehaast en met het heerlijke eten dat hier in de keuken wordt gemaakt, zou dat ook zonde zijn.
We hebben op de andere tafels al gezien dat de porties hier Italiaans zijn, dus durven we als voorgerecht wel de antipasto misto voor 2 personen te nemen. In dit eerste gerecht zitten wat zoetzure sardientjes, verschillende soorten kaas en natuurlijk het, min of meer standaard bordje vleeswaren en nog wat groenige groenten. Op het eerste gezicht een standaard antipasto misto, maar toch zit er iets aparts in, zonder dat ik precies weet wat er dan zo apart aan is. Misschien wel het geheim van kok Vezio in de keuken.
Als primo nemen we een dikke spaghetti met ansjovissaus en een spaghetti alla chitarra met verse tomaat en stukjes worst. Ik vind de ansjovissaus best wel lekker, maar ik vind mijn keuze nog lekkerder. Ook hier zijn beide gerechten toch weer anders dan verwacht, maar gelukkig ook beter dan verwacht.
Om er toch een 4-gangen diner van te maken, delen we de secondo. Een zachtgestoofde stuk kalfsvlees in plakjes geserveerd met aardappelen uit de oven, gebakken courgettes en paprika's. Erg lekker, maar ook wel weer jammer dat we geen ruimte hadden om ook nog wat van een andere secondo te proeven. Ook hier moeten we dus nog een keertje terugkomen.
Meestal sla ik het toetje over om direct naar de grappa of limoncello te gaan, maar voor een tiramis├╣ maak ik graag een uitzondering. Ook erg lekker, net als het afsluitende glaasje grappa.
Naast het heerlijke eten is de sfeer hier ook heerlijk relaxed, geen gehaast en daardoor konden we lang genoeg blijven zitten totdat de regenbui weer overgetrokken was en kwamen we droog thuis.

Saturday, October 05, 2013

Autohuur bij Hertz Italia.

Eind juli heb ik voor ruim twee dagen een auto gehuurd bij Hertz op het vliegveld van Rome (Fiumicino). We hoefden slechts 1,5 uur te wachten voordat we met onze Peugeot 207 diesel de parkeergarage uitreden richting Santa Maria delle Mole. Daar waren we om 22.00 net nog op tijd om een pizzaatje te eten.
Voor het inleveren van de auto behoor je de tank weer vol te gooien met de juiste brandstof. We tanken dan meestal bij een pompstatioin op ongeveer 10 km van het vliegveld. Nu is het volgooien van een huurauto altijd wat gepriegel en die automatische pompen stoppen soms wel heel erg snel, maar ik had echt het idee dat de tank voldoende vol zat. We tankten slechts 8 liter diesel, maar we hadden toen ook nog maar 110 km gereden en voor een diesel is 1 op 13,75 niet verkeerd, toch?
Het inleveren verliep ook al rommelig, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Twee weken later werd er nog eens meer dan 60 euro van mijn creditcard afgeschreven. Daarover natuurlijk meteen een mailtje over gestuurd, maar dat heeft blijkbaar geen enkele zin. Dus uiteindelijk maar gebeld en gelukkig kun je dan bellen met de Nederlandse helpdesk. Daar werd mij verteld dat er nog meer dan 6 liter diesel bij was geperst. Een liter diesel kost dus bij Hertz ongeveer 10 euro! Dus voor 120 km heb ik meer dan 14 liter gebruikt, 1 op 8,5 is toch een beetje erg onzuinig. Omdat ik geen bonnetje van mijn tankbeurt had bewaard, maakte een klacht weinig kans. Toch maar een klacht ingediend. Je weet tenslotte maar nooit.
Tot mij verbazing heeft mijn klacht inderdaad effect gehad en krijg ik mijn geld terug!
Tips voor de volgende keer:
- controleer de stand van de brandstofmeter en maak er eventueel foto van. Bij een niet-volle stand direct aankaarten bij de Hertz balie.
- betaal tankbeurten altijd met creditcard en bewaar de bonnetjes. Zo heb je in ieder geval een bewijs dat je getankt hebt.