Sunday, November 28, 2021

Even een paar dagen weg

Het is alweer even geleden, maar ja ik loop wel vaker wat achter, maar nu toch tijd om onze vakantie met jullie te delen. Eind september zijn we twee weekjes naar Toscana geweest.


Als we naar Toscana gaan vliegen we natuurlijk naar Rome, zo kunnen we ook nog even op familie bezoek. Omdat er wat weinig ruimte in het ouderlijk huis was, hebben we dit keer bij twee verschillende B&B gelogeerd en dat was toch weer apart.
De eerste B&B was vlakbij het treinstation van Pavona, dit was ons uitzicht bij het ontbijt.


Nu viel het geluid van de treinen eigenlijk best mee, maar de omroepinstallatie op het station was niet te negeren en zeker niet de PING-PONG waarmee elk bericht werd geopend. Dat was dus twee dagen slapen met de ramen dicht. Van de laatste overnachting in een andere B&B kan ik me eigenlijk alleen maar herinneren dat de muggen ons erg smakelijk vonden, dus daar ook maar met de ramen dicht geslapen.
Natuurlijk huren we dan ook altijd een auto op Fiumicino. Dit keer best een leuk karretje, een Fiat 500. Dat klinkt wel erg klein, maar met een X erachter valt dat best mee.


De donkergroene kleur is een geweldige kleur om in Toscana mee rond te rijden, Toscana is namelijk best wel stoffig en als je dan ook nog af en toe een onverharde weg trotseert, ziet het autootje er al snel zo uit:


Deze Fiat was voorzien van een diesel motor en dan zit er tegenwoordig ook een aparte tankdop op om ad-blue bij te vullen. Ad-blue wordt gebruikt om de stikstofoxiden in de uitlaatgassen om te zetten in wat onschuldigere stoffen. Hoe dat verder werkt met een huurauto en hoe je kunt zien wanneer de ad-blue op is, hebben we niet kunnen achterhalen. Dus mijn inschatting is dat bij de huurauto's deze ad-blue tank zelden gevuld zal worden. Wat wel weer leuk is met een diesel is dan je ook niet zo vaak hoeft te tanken. Op een volle tank kun je toch best een paar kilometers rondtuffen.


Op dit schermpje zie je ook de optie uconnect oftwel Android Auto, erg handig, al is het de eerste keer wel verrassend als je een binnenkomend telefoontje direct via de stereo van de auto hoort.

Na de paar dagen Rome zijn we naar Castiglione della Pescaia. Een havenstadje aan de Tyrreense Zee ongeveer 200 km ten noorden van Rome en vlakbij Grosseto. We hadden een hotelletje geboekt aan de rand van het autovrije centrum en dat bleek een prima locatie te zijn. Vlakbij de haven, het strand en de hoofdstraat met bijna een ontelbaar aantal restaurantjes. Hier zouden we best wel eens kunnen gaan overwinteren.
Het oude centrum ligt een stukje boven zeeniveau maar mooi genoeg om naar toe te wandelen.
En omdat het weer nog prima was, hebben we ons nog een paar dagen op het strand vermaakt.


En als we ons jacht straks niet zomaar in de vissershaven willen afmeren, kunnen we altijd nog uitwijken naar de haven van Punta Ala op slechts een half uurtje rijden. Daar is ons bootje wat meer op zijn plaats.


Na deze paar heerlijke dagen aan de kust, zijn we naar Cortona gereden. Een stadje op de grens van Toscana en Umbria. Het boek uit 1996 'Under the Tuscan sun' van Frances Mayes werd in 2003 verfilmd en sindsdien wordt Cortona overspoeld met toeristen, waarvan een groot deel Amerikaans is. Ook is het een populaire plek voor buitenlanders om te trouwen. Voor de corona crisis zo een 150 keer per jaar.
Achter deze deur is de trouwzaal en de trap mag door de aanwezigen worden gebruikt.


Het bruidspaar mag de grote trap aan de voorkant van het gemeentehuis gebruiken.


Het bestrooien van het bruidspaar met rijst is ook hier in Italiƫ een goede gewoonte.
Tot groot genoegen van de lokale duiven die het er maar weer druk mee hebben.


En mocht het bruidspaar na de ceremonie nog een glaasje willen heffen, dat kan prima op het plein naast het gemeentehuis.

Het centrum van Cortona is, voor Italiaanse begrippen, min of meer autovrij. Maar om de klim naar het centrum vanaf de parkeerplaats wat te vergemakkelijken, zijn er scale mobili. Erg handig.


En verder is Cortona gewoon een mooi Toscaans stadje.


Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie steden zoals Arezzo, Montepulciano, Florence en Pisa in Toscana te bezoeken, maar wij gaan ook eens in Umbria rondneuzen. Dus rijden we op een ochtend richting Lago Trasimeno en bezoeken als eerste het dorpje Castiglione del Lago. Best wel aardig dorpje en heerlijk rustig.


En met natuurlijk een mooi uitzicht over het meer.Na een wandeling door het dorp rijden we verder naar het zuiden en op een bepaald moment moet je dan wel gaan lunchen. Dat lukt heel aardig bij Rosso di Sera waar de ober heel trots is op zijn biologisch biertje, maar het inschenkt zodat er geen millimeter schuim ontstaat en natuurlijk in een wijnglas.Na het rondje meer zijn we weer mooi op tijd in onze agriturismo. Natuurlijk zijn er tientallen, alleen al in Toscana, maar Terre dei Cavalieri bevalt prima. Een ruime kamer, heerlijk rustig, prima restaurant met terras voor als het mooi weer is, een zwembadje met aan het eind van de middag een geopende bar voor een drankje en een hapje. Alleen een beetje jammer van het vliegveld voor de paramotoren in de buurt.
3


Na deze twee weken gaan we weer richting Rome en in de buurt van Rome valt het pas echt op hoe rustig het in Toscana was. Op de ring rond Rome is het weer vol met auto's die op z'n Italiaans proberen sneller te zijn dan de anderen. Gelukkig kun je in de buurt van Rome ook wel wat rustige plekjes vinden. Een rondje langs Lago Albano (of Lago di Castel Gandolfo) en Lago di Nemi is helemaal geen straf.Een dag later is het toch echt tijd om naar Amsterdam te vliegen. Een behoorlijk gemoderniseerde vertrekhal op Fiumicino biedt genoeg mogelijkheden om de credicard te gebruiken. Een hapje eten (laatste Italiaanse maaltijd voor een tijdje) voor de vlucht is ook geen probleem. 
Op naar Amsterdam en maar eens de volgende vakantie plannen.

No comments: