Saturday, October 03, 2020

Vakantie in coronatijd


Na zes maanden thuis te hebben 'gewerkt' zonder ook maar één dag vakantie, is dan toch het moment gekomen om er op uit te trekken. En om in de volgende vakantieblogjes niets meer te hoeven zeggen over dat virus, nu maar even alles bij elkaar in één blog.

Kleine opmerking nog. Deze vakantie was begin september, inmiddels zijn de maatregelen weer wat strenger geworden.

We gingen dit jaar dus met de auto en niet met het vliegtuig. Met de auto ben je toch iets flexibeler en kun je je sneller aanpassen aan de veranderende reisadviezen. Wat wel hetzelfde is gebleven: we gaan naar Italië. Ook weer niet helemaal hetzelfde, nu gaan we op de heenweg ook via Frankrijk.

Wat waren onze corona ervaringen?

België. Natuurlijk voornamlijk doorheen gereden, maar op de heen- en terugweg wel gestopt om iets te eten. Mondkapje op bij binnengaan van restaurant, totdat je aan je tafeltje zit. Personeel ook vaak mondkapje en naam en telefoonnummer worden geregistreerd (die moet je zelf op een lijst schrijven).

Frankrijk (Nancy). Mondkapje altijd verplicht op straat, ook als het niet druk is. Zodra je aan tafeltje zit op overvol terras, mag kapje weer af.  Op terras zit je overigens wel schouder aan schouder met de andere gasten. In de restaurants worden niet alle tafels gebruikt, zodat de afstand tot andere gasten wat groter is en bij sommige restaurants moet je de menukaart zelf maar op internet zoeken.

Ontbijt in hotel: geen buffet, personeel brengt wat je wilt hebben. 

Zwitserland (Neuchatel). Mondkapjes in winkels en OV verplicht, in restaurants totdat je aan je tafeltje zit. In restaurants zijn er vaak wel plastic schermen om de gasten van elkaar te scheiden. In winkels ook beperkt aantal klanten (wel kun je via de uitgang naar binnen glippen). Ontbijt in hotel: gewoon in buffetvorm. Personeel soms wel en soms niet met een mondkapje. Hotelkamer wordt alleen schoongemaakt als je al je spullen weer in de koffers stopt.

Italië (Piemonte en Ligurië). Bij binnenkomen van restaurants of strandtenten mondkapje verplicht. Verder beetje afhankelijk van het restaurant. Sommige restaurants zitten zo vol, dat je maar beter door kunt lopen.

Zo en dan kan ik nu aan de echte vakantieblog beginnen.


No comments: