Saturday, July 14, 2018

Zwitserland.

We zijn dus in Schaffhausen, in Zwitserland. De Rijn stroomt hier vlakbij en Schaffhausen ligt op de noordoever. Eigenlijk is Schaffhausen een beetje het eindpunt (of beginpunt) van de boten die op de Rijn varen, want hier ligt een energiecentrale in de Rijn en daar kan geen schip voorbij komen. Dus de schepen die hier aan komen varen van Konstanz en de Bodensee, moeten wel noodgedwongen weer omkeren.
Stroomafwaarts moeten de boten ook keren, want daar is ook nog een waterval, die Rheinfall op z'n Duits en dat is de grootste waterval in Europa. Eigenlijk geen idee hoe je de grootte van een waterval meet. De breedte, de hoogte, het product van die twee of bv. de hoeveelheid water per seconde?
Nu we zo dichtbij zijn, gaan we de waterval natuurlijk van dichtbij bekijken en de receptioniste in het hotel heeft gezegd dat we het best met de trein kunnen gaan. Nu blijken er twee verschillende mogelijkheden te zijn, of je gaat naar Neuhausen aan de noordkant of naar station Schloss Laufen aan de zuidkant. We nemen de eerste trein die de goede kant uitgaat en die gaat naar Schloss Laufen. Als we bij het tweede station uitstappen, kunnen we het water al horen vallen.
Boven de waterval is een slot en gelukkig is er een lift om naar boven te gaan. Hier heb je al een mooi uitzicht op al dat water.
















Met dezelfde lift gaan we weer naar beneden en dan moeten we met de boot naar de overkant en daar kun je kiezen uit verschillende tochtjes met de boot. We kiezen maar de goedkoopste ;-) en dan vaar je twee keer richting de waterval, maar gelukkig niet ver genoeg om heel erg nat te worden, wel ver genoeg om wat leuke fotoos te maken.


































Na een paar dagen Schaffhausen gaan we verder richting Konstanz, aan de Bodensee. We nemen de kortste route en die voert ons langs de Rijn en soms zelfs eroverheen, zodat we in Stein am Rhein kunnen lunchen op een terrasje aan de oever van de rivier met zicht op de bootjes.


Aan het eind van de middag zijn we in Konstanz en ons hotelletje voor de komende paar dagen staat in Zwitserland en daar heet het Kreuzlingen. We zitten hier echt vlak bij de grens.


Zo vlak bij de grens heeft zo zijn voordelen, want mobiel bellen in Zwitserland is voor ons veel duurder dan in Duitsland, dus deze dagen moeten we zelf handmatig de juiste provider kiezen.
Konstanz/Kreuzlingen ligt dus aan de Bodensee en dat meer wordt ook wel Meer van Konstanz genoemd. En als we bij een meer zijn, willen we toch wel een dagje gaan varen. We kopen een retourtje naar Überlingen en bij elkaar is dat zo een 3,5 uur varen.
Op het havenhoofd van Konstanz staat een enorm beeld en zoals je op de onderstaande fotoos kunt zien, staat dit beeld niet stil, maar draait rond.
















Dit is onze boot op de heenweg:


en ondanks dat het hoogseizoen nog niet is begonnen, is het in de havenplaatsen soms passen en meten met de bootjes en soms moet er buiten de haven gewacht worden totdat de steiger vrij is.


Het openluchtmuseum Pfahlbauten hebben we niet bezocht, maar we hebben nog wel de foto.


En zo beëindigen we ons weekje in Duitsland/Zwitserland en morgen gaan we eindelijk Italië in en onze eerste stop is Como. En nu dan nog eent(d)je om het af te leren

No comments: