Wednesday, October 12, 2011

Sicilië. Dag 1: de reis

Zo, eindelijk weer eens op vakantie. Deze keer blijven we dicht bij huis en hebben we voor Sicilië gekozen.
Met de taxi naar Schiphol, erg druk, maar de boardingpas al geprint, dus 'alleen' nog maar de bagage droppen. Dat kan nu ook 'geautomatiseerd'. Maar wat een drama. Er staan vier apparaten en daarvan is er al één stuk en net als wij voor dat ding staan, stopt deze er ook mee. Personeel kijkt toevallig de andere kant op en we kunnen weer achter aansluiten bij de rij voor de overgebleven apparaten. Veel vertrouwen hebben we daar ook niet in, dus melden we ons maar bij de ouderwetse bemensde balie. Die wil ons eerst weer terug sturen naar de apparaten, maar als ze ziet dat er al twee stuk zijn, mogen we de bagage inleveren.
Bij de security check trekt mijn rugzak de aandacht. Electronica, snoertjes en  ander verdacht makend materiaal zorgen ervoor dat mijn rugzak wordt doorzocht. En dan hebben we toch nog tijd om even lekker een cappuccino te drinken voordat we aan boord moeten.
We vliegen via Rome en Amsterdam - Rome gaat altijd vlotjes (wind mee?) en we hebben dus tijd genoeg om onze vlucht naar Catania te halen en op Aeroporto di Roma voelen we al dat het hier toch wel wat warmer is dan in Amsterdam. Met de volle bus, wel met airco!, naar het vliegtuig dat maar half gevuld is en binnen een half uurtje zitten we al bijna boven Sicilië, daar is de lucht ook wat hobbeliger en de landing valt ook wat stevig uit, maar we zijn er.
Dan richting de autoverhuur. Een beetje zoeken, hoge stoepen op en af en omdat de bagagekarretjes in Italië een euro kosten, moeten we de koffers zelf sjouwen. Bij de verhuur mogen we kiezen. Een C3 picasso of een Lancia. De Lancia is zwart en de kleur van de C3 is niet bekend, dus kiezen we voor de C3. Ons karretje staat op ons te wachten op plek 48. En inderdaad, op plek 48 staat een bijna gloednieuwe C3 op ons te wachten. En de kleur? Zwart!
Koffers erin, airco aan (die krijgt het de komende weken vast heel erg druk) en op weg naar Casale Praia in Letojanni. Onze KatjaKatja zegt dat ze de weg weet, maar na een paar kilometer denken we toch echt dat we de verkeerde kant op gaan. Een snelle pitstop is voldoende om te begrijpen dat we eerst richting het zuiden gaan om daar de snelweg te bereiken en daarna pas naar het noorden. Overigens dit stukje snelweg is op Sicilië ongeveer het enig stukje waarvoor je tol moet betalen. Waarom je voor die andere stukken niet hoeft te betalen is voor mij een raadsel, maar hier moeten we contant 1,70 betalen.
Bij Casale Praia sjouwen we de koffers naar boven en installeren ons in onze kamer voor de komende dagen. We hebben nog weinig foto's gemaakt, maar in het korte stukje vanaf Catania hebben we al gezien hoe mooi Sicilië eigenlijk is. Dus nu als voorproefje vast een foto, maar er komen er vast nog veel meer.

Sunday, October 02, 2011

Rondje Amsterdam

Omdat ik weinig tijd over heb om ook nog heel veel stukjes te schrijven, ga ik maar wat onderwerpen combineren. Vandaag gaat het over mijn vliegtochtje met Hans vanaf Lelystad airport over Amsterdam en over ons nieuwe huis. Want dat heb ik tijdens dit vliegtochtje kunnen fotograferen.
Vandaag mooi weer en we hebben er zin in. We zitten in het vliegtuig en Hans werkt de checklist af. Bij stap nummer zoveel hoort de motor te beginnen met draaien, maar dat inmiddels vertrouwde beeld en geluid blijft deze keer uit. De accu is leeg. Terwijl ik nog na zit te denken over het nummer van de ANWB, het kunnen aanduwen van een vliegtuig, de propellor een ouderwetse duw geven of zoeken naar een ander vliegtuig om ons te slepen, is Hans het vliegtuig al uitgesprongen om de monteurs te gaan halen. Zo heb ik even tijd om rustig een fotootje van de PH-LFA te maken.De monteurs komen al snel aanwandelen met een groot uitgevallen accu en binnen de kortste keren draait de propellor weer vertrouwd zijn rondjes. En nu maar hopen dat de accu snel opgeladen wordt, want straks in de lucht zijn die monteurs vast niet in de buurt.
Terwijl we staan te wachten om te kunnen vertrekken, komt er nog een helikopter voorbij vliegen. Voordeel is dat ze niet zo snel gaan, dan kun je er nog een foto van maken.We vertrekken richting het zuiden en dat is dan meteen de goede kant op en al snel vliegen we al boven het IJsselmeer. Heel in de verte zie ik de bekende vuurtoren.


De toestemming om het luchtruim van Amsterdam in te vliegen wordt direct gegeven en zo vliegen we al snel boven de binnenstad en nu op zoek naar onze nieuwe woning aan het Balboaplein. Vanuit de lucht is het altijd weer even zoeken, maar uiteindelijk herken ik het plein en onze nieuwe woning.


Na twee hele mooie rondjes om het plein zet Hans alweer koers naar Lelystad. Sommige gebouwen zijn, ook vanuit de lucht, heel herkenbaar.


Onderweg naar Lelystad doen we boven Almere Poort ook nog een extra rondje en ook deze foto's lukken aardig.
En dan zet Hans de landing in en voor mijn gevoel is het allemaal heel snel gegaan, maar toch zijn we bijna een uur in de lucht geweest.
Vliegen in zo'n Cessna blijft een bijzondere ervaring en zeker als je boven Amsterdam een paar rondjes kunt vliegen. Binnenkort stappen we ook weer eens in een groter vliegtuig. Twee weekjes vakantie naar Sicilië! Binnenkort op deze blog.

Italiaanse les

Ik kom regelmatig in Italië en dan probeer je toch wat van de taal op te steken. Eén van de eerste dingen die je dan leert is dat het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke woorden in het Italiaans belangrijk is. De meeste woorden die eindigen op een 'a' zijn vrouwelijk en de meeste woorden op 'o' zijn mannelijk. Dus bambino betekent jongetje en bambina betekent meisje. Zo ook zio (oom) en zia (tante).
En met die kennis is het soms grappig om de teksten op bv. een menukaart te zien staan. Mozzarella di Bufalo betekent dus mozzarella van de melk van een buffelstier. Ik zou de boer weleens willen zien die deze stier heeft gemolken.