Sunday, September 26, 2010

Markt van 1001 smaken

Vandaag was van 12 tot 4 de markt van 1001 smaken bij het Foodcenter Amsterdam aan de Jan van Galen straat. Bij veel Amsterdammers is het Foodcenter bekend als de Centrale Markthallen, maar dat klonk te hollands. Op het stuk direct na de ingang, voor de deuren van de Kweker, werden bij talrijke kraampjes allerlei lekkere dingen aangeboden.
Het weer speelt natuurlijk altijd een grote rol bij buitenactiviteiten in Nederland, maar vandaag was iedereen al lang blij dat het droog bleef en op het laatst kwam zelfs de zon nog een kijkje nemen.
Ik heb wel iemand gezien die vast heel blij was dat vandaag de temperatuur niet al te hoog was. De foto spreekt voor zich:


Saturday, September 18, 2010

Jeroen Zijlstra en band.

Af en toe kom ik een lezer van deze blog tegen en meestal merken die iets op in de trant van: 'Ga je alleen maar uit eten en op vakantie?'. Nu valt dat best mee, maar het schrijft gewoon leuker en makkelijker over restaurants en vakanties dan over culturele dingen. Maar zo af en toe probeer ik daar dan toch een blogje aan te wijden. Deze gaat over het optreden van Jeroen Zijlstra in de Roode bioscoop in Amsterdam.
In de dagen voorafgaande aan een optreden ga je natuurlijk een beetje rondgoogelen. En toen viel mij het volgende op: op vrijdagavond om 20.15 stond Jeroen Zijlstra gepland in de Kleine Komedie in het programma 'Muzikale helden' en op dezelfde vrijdagavond om 20.30 in de Roode bioscoop in het kader van het Robisco festival. Dat zou dan wel een heel kort optreden in de Kleine komedie worden. We zijn benieuwd.
Voor het optreden moet je natuurlijk even een hapje eten en omdat we toch in de buurt zijn, gaan we lekker smikkelen bij Rosereijn. Ouderwets lekker, maar daar heb ik al eerder over geschreven (1 en 2). Omdat het zo vlakbij is, zijn we mooi op tijd bij de Roode bioscoop en al snel zitten we vol spanning in de knusse zaal te wachten. We worden welkom geheten en gefeliciteerd met het feit dat we vanavond twee concerten voor de prijs van één krijgen. Voor de pauze Lydia van Dam met het trio van Bert Lochs daarna Jeroen Zijlstra met band. Jeroen heeft dan net voldoende tijd om van de Kleine Komedie naar de Roode bioscoop te komen ;-).
We beginnen dus met een uurtje Lydia en trio wat zeker de mooite waard was, maar we wachten natuurlijk allemaal op Jeroen. De zaal van de Roode bioscoop is zo knus (klein) dat  de drummer zijn kit eigenlijk pas kan opbouwen als alle gasten op hun stoel zitten. Dan kan de deur dicht en kunnen de trommels op de juiste plaats worden gezet. Jeroen begint met zijn excuses aan te bieden voor zijn dubbele boeking, maar niemand is er echt kwaad om.
De meeste nummers van vanavond komen van de laatste CD (Liefde & Dorpsgevoel) en de afwisseling van blues, luisterliedjes en meezingers slaat hier in de knusse zaal goed aan en bij de meezingers probeert iedereen ook echt mee te doen, al valt dat niet altijd mee. Het laatste nummer van de avond wordt, mede gezien de buren van de bioscoop acoustisch gebracht en het refrein van 'Durgerdam slaapt' wordt stemmig meegezongen. Als de laatste noot gespeeld is, moet de drummer weer snel zijn trommels opzij zetten, want het publiek is wel toe aan een verfrissend biertje. Morgen maar eens op de webzijde kijken, wanneer Jeroen de volgende dubbele boeking heeft gepland.

Sunday, September 12, 2010

Zuidafrikaans restaurant Tjing Tjing

Ik had hier vandaag graag een stukje geschreven over mijn vliegtochtje van afgelopen vrijdag, maar een nogal stevig regenbuitje had niet goed naar de weersverwachting geluisterd en was daardoor te vroeg in Lelystad. Vlucht dus gecancelled, jammer. Volgende keer beter.
Maar gelukkig had ik nog iets op de plank liggen, dus gaat dit stukje over Tjing Tjing.
Tjing Tjing is een restaurant in de C.Trooststraat in Amsterdam. Dus in een stuk van Amsterdam waar de kroeg/restaurant dichtheid wat lager lijkt dan gemiddeld. Ik ken deze plek wel omdat ze bijna elk jaar meedoen met het kroeglopersschaaktoernooi, maar dit was de eerste keer dat ik er voor het eten naar toe ben gegaan. Van te voren natuurlijk wel even de webzijde en iens en facebook bekeken, dus we waren vol vertrouwen.
De schakers zitten meestal in de tuin, maar de zomer in Nederland is alweer voorbij, dus gaan we binnen zitten. We zitten in een wat schaars verlichte huiskamer uit de jaren lang geleden en we zorgen ervoor dat er tenminste één tafeltje bezet is, want druk is het er op deze vrijdagavond niet.
Het is altijd moeilijk kiezen van de menukaart, zeker als er zoveel dingen opstaan die je eigenlijk nog nooit geproefd hebt. Als voorafje kiezen we daarom maar drie verschillende loempiaatjes. Twee bevatten vlees (o.a. een ragout van biltong) en de derde is gevuld met geitenkaas. Deze laatste is mijn favoriet.
Als hoofdgerecht kiezen we allemaal vlees, dat is lekker makkelijk bij de keuze voor de, natuurlijk zuid-afrikaanse, rode wijn. Ik ga maar weer voor de veilige weg en kies een mixed grill. Prima gegrilde stukken lamsvlees, springbok en struisvogel liggen op mijn bord. Naast het bord een lekker bakje salade en wat huisgemaakte frietjes. Het smaakt allemaar erg lekker en ook de borden van mijn tafelgenoten vallen, zo te zien, in de smaak. Nadeel is natuurlijk dan wel dat er geen ruimte meer is voor een toetje, maar tegen een Irish koffie als afsluiter heb ik ook helemaal geen bezwaar.
Conclusie: De wat oude inrichting van het restaurant schrikt misschien af, maar voor het eten moet je hier echt eens naar binnen gaan. Erg lekker en weer eens wat anders dan een tournedos of hollandse biefstuk.
Prijs: Voor vier personen waren we voor drie gangen inclusief de wijnen 180 euri kwijt. Een hele redelijke prijs voor deze kwaliteit eten.